Gemeente Edam-Volendam opnieuw verrast door miljoenen overschot, terwijl de belastingen fors omhoog gaan.

shared image
klik om te vergroten

Gemeente Edam-Volendam opnieuw verrast door miljoenen overschot, terwijl de belastingen fors omhoog gaan. 
 
In december 2024 kregen we als gemeenteraad een duidelijke boodschap: de gemeente stevent af op een tekort van een half miljoen euro. Daarbij klonk een harde waarschuwing van de wethouder Financiën: “Reken niet op meevallers.” Tegelijkertijd werden de belastingen flink verhoogd. 
Maar wat blijkt? De jaarrekening sluit af met een overschot van maar liefst 3,7 miljoen euro. Een verschil van 4,2 miljoen! Een flinke financiële afwijking wat serieuze vragen oproept. 
 
Niet eenmalig, maar structureel 
Volgens het college is het overschot ‘incidenteel’. Maar wie de jaarrekeningen van Edam-Volendam sinds 2017 bekijkt, ziet een ander patroon: vrijwel elk jaar is er sprake van een miljoenen afwijking ten opzichte van de Winternota. Het wordt tijd om te erkennen: dit is geen uitzondering meer, dit is een terugkerend probleem. 
ONS Belang waarschuwt hier al langer voor. Wij stemden vorig jaar tegen de meerjarenbegroting én tegen de winternota. Niet omdat we dwars willen liggen, maar omdat we zagen dat het financiële beleid van de gemeente tekortschiet. Volendam80 bekritiseerde ons omdat we geen alternatieve begroting indienden. Maar hoe kun je verantwoord alternatieven voorstellen als de onderliggende cijfers te gedateerd zijn? Hoe kan je alternatieven voorstellen als de blik op de interne organisatie onvoldoende zichtbaar is? 
 
Financiële mist 
Het wordt nog zorgwekkender: de gemeente zelf ontdekte pas eind februari 2025 het miljoenenoverschot. Niet alleen de raad, maar ook het college had dus tot dan toe geen goed zicht op de financiële werkelijkheid. In de tussentijd worden wel belangrijke besluiten genomen – over uitgaven, investeringen én belastingdruk. Tegelijkertijd roept dit de vraag op of het niet mogelijk was geweest dat we zouden worden verrast met een miljoenenverlies in plaats van het huidige miljoenenoverschot? 
 
Zijn onze ambities nog realistisch? 
We moeten ons als raad ook een andere vraag stellen: willen we niet te veel? Als jaar op jaar blijkt dat beleid blijft liggen, moeten we eerlijk zijn over wat we aankunnen met de mensen en middelen die we hebben. En als blijkt dat structureel geld op de plank blijft liggen, dan moet ook worden gekeken of de hoogte van de recente belastingverhogingen wel nodig was. 
 
Inwoners verdienen beter 
ONS Belang pleit daarom voor transparantie en dus voor betere, actuele financiële informatie, zodat er direct vanaf het begin van het jaar kan worden bijgestuurd. Niet met cijfers die maanden oud zijn, wanneer het eigenlijk al te laat is. We moeten af van het systeem waarin de raad werkt met achterhaalde cijfers die maanden oud zijn. De inwoners van onze gemeente hebben recht op een gemeentebestuur dat realistisch begroot, transparant is, tijdig bijstuurt en alleen belasting verhoogt als dat echt nodig is in ONS Belang. 
 
Fractie ONS Belang

Facebook
Twitter
LinkedIn