Glasvezel aangesloten, en nu?

496410981_1126801829472294_8722312573677307868_n
klik om te vergroten

ONS Belang legt uit; televisie kijken zonder internet, overstappen en kosten

De gemeente Edam-Volendam heeft in 2023 besloten om te gaan stoppen met de CAI en samen met Glasdraad een glasvezel netwerk aan te leggen. Nu de huisaansluitingen worden aangelegd, krijgen wij steeds vaker de vraag of het verstandig is om nu over te stappen op het glasvezelnetwerk. Omdat de gemeente voor de meeste vragen doorverwijst naar een provider of zelfs onjuiste antwoorden geeft, hebben wij een aantal vragen die ONS zijn gesteld op een rijtje gezet.

Géén televisie voor senioren zonder internet                                                                                                                             

ONS Belang heeft raadsvragen gesteld om te achterhalen of er rekening gehouden wordt met senioren die op dit moment alleen televisie afnemen via de CAI (zonder internet). Het antwoord: alles blijft bij hetzelfde via glasvezel. Dat is klinkklare onzin. Het televisie signaal van een tv pakket bij een provider via glasvezel gaat namelijk via Internet. Een los televisie pakket kun je bij geen enkele provider meer afnemen. Vooral senioren zonder internet zijn dus verplicht om een internet abonnement af te sluiten als zij nog televisie willen kijken. Tenzij ze op een hele andere techniek overstappen, zoals tv via een schotel of via Digitenne. 

Moet je nu overstappen?                                                                                                                                           

Veel providers grijpen dit moment aan om klanten te winnen. Je kunt ingaan op zo’n aanbod, en je huidige abonnement opzeggen. Maar dit hoeft niet. Je huidige provider (voor de CAI gebruikers is dat Ziggo), zal zelf contact opnemen om de overgang naar Glasvezel met je te regelen. Het is aan te raden daarbij wel om een monteur te vragen, want het is regelmatig voorgekomen dat de nieuwe verbinding nog niet werkt. Vraag dan gelijk om een oplossing voor de 2e televisie in huis, aangezien smartcards na de overgang niet meer bruikbaar zijn.

Hoe zit het met de kosten?                                                                                                                                                               

Vrijwel alle providers bieden het eerste jaar of de eerste 2 jaar flinke korting aan. Daarna wordt het aanzienlijk duurder. Daar staat tegenover dat je geen factuur voor de CAI meer ontvangt, je betaalt alleen nog aan de provider. Maar onderaan de streep zal iedereen er gemiddeld €10,- per maand op achteruit gaan.

Hoe het zit met de facturatie van de CAI?                                                                                                  

Inmiddels heeft iedereen met een CAI aansluiting de factuur voor 2025 ontvangen. De gemeente stelt een creditfactuur op voor de periode dat de woning niet meer was aangesloten op het CAI-netwerk. Teveel betaalde bedragen worden automatisch teruggestort. Dit is ook terug te lezen op de website van de gemeente Edam-Volendam.

Facebook
Twitter
LinkedIn