Afgelopen donderdag besprak de gemeenteraad van Edam-Volendam de jaarrekening over 2024. Wat bleek? In plaats van een tekort van 500.000 euro zoals vorig jaar nog werd gedacht, hield de gemeente uiteindelijk 3,7 miljoen euro over. Een verschil van ruim 4 miljoen euro.
Daarom stelde ONS Belang twee moties voor:
- Elk kwartaal een kort financieel overzicht, zodat we eerder kunnen zien of we nog op koers liggen.
- Bij elk nieuw project of nieuw beleid inzichtelijk maken of we het ook écht kunnen uitvoeren op basis van het aantal benodigde mensen en financiële middelen, zodat de gemeenteraad in staat wordt gesteld om ja of nee te zeggen op basis van planning, capaciteit en financiële middelen.
Coalitie kiest voor praten in plaats van doen
Hoewel alle partijen het erover eens waren dat zulke afwijkingen niet wenselijk zijn, bleef een oplossing uit. BVNL stelde zelfs dat 3,7 miljoen euro op het begrotingstotaal wel meeviel. Maar op basis van ongeveer 15.000 huishoudens hebben we het toch over € 246,67 belastinggeld per huishouden wat op de plank is blijven liggen. Dat is geen kleingeld.
Uiteindelijk besloten de coalitiepartijen (Volendam80, CDA, Zeevangsbelang, BVNL) en op advies van de VVD, een brainstormsessie te organiseren met financieel deskundige mensen van de gemeenteraad. Daarmee werden de moties van ONS Belang om nú tot verbetering over te gaan, opzijgeschoven. Wij hebben hier kritisch op gereageerd, want dit soort voorstellen eindigen vaak in stilte en men gaat weer over tot de orde van de dag.
Verandering in (financiële) bedrijfsvoering noodzakelijk
Over één ding was iedere partij het wel eens. Er moet iets veranderen binnen de gemeentelijke organisatie. Met de huidige werkwijze wordt de schatkist bewaakt via ‘camerabeelden’ die 4 of 5 maanden oud zijn. Dat is vragen om verrassingen! Daarom heeft ONS Belang met de 1e motie gevraagd om elk kwartaal een kort financieel overzicht te geven, zodat we eerder kunnen zien of we nog op koers liggen en zo nodig kunnen bijsturen.
Plannen op basis van capaciteit
De tweede motie moest meer inzicht geven in de benodigde capaciteit om te bepalen of wensen van het college wel uitvoerbaar zijn. Als je plannen maakt, moet je ook mensen hebben om deze plannen uit te voeren. Maar met een krappe arbeidsmarkt is dat niet meer vanzelfsprekend. Zonder mensen, géén uitvoering. En zonder uitvoering? Dan betaal je als inwoner (steeds meer) belasting voor iets dat nooit komt.
Het is een kwestie van óf óf, niet én én Prioriteren is in deze tijd absoluut noodzakelijk; zo kan je bijvoorbeeld niet én de Ark verbouwen voor een tijdelijke raadszaal á 2,5 miljoen euro, én tegelijkertijd plannen maken voor een nieuw stadskantoor (á ruim 1 miljoen euro enkel voor de voorbereiding). Helaas hebben de overige partijen met uitzondering van Groenlinks, PvdA en Lokaal Edam-Volendam (ook) deze tweede motie niet gesteund.
Hoe nu verder?
Het moge duidelijk zijn dat ONS Belang teleurgesteld is over het resultaat van deze raadsvergadering. Tegelijkertijd blijven wij ons onverminderd inzetten voor financieel realisme, actuele cijfers en beleidsplannen die ook echt uitvoerbaar zijn.
ONS Belang is vastbesloten om de brainstormsessie niet in een bureaulade te laten eindigen. We zullen erbij zijn, we zullen blijven aandringen en we zullen ons hard maken voor echte verandering. Want als de gemeenteraad zelf geen grip heeft op de cijfers, hoe kan zij dan namens u, de inwoner, de juiste keuzes maken?