Nieuw participatiebeleid gemeente; in het belang van wie?

logo_2x
klik om te vergroten

Afgelopen februari besloten de huidige coalitiepartijen (Volendam’80, CDA, Zeevangs Belang en BVNL) een nieuw participatiebeleid vast te stellen. In plaats van de circa 70 vrijwilligers van onder andere de senioren- en jongerenraad aan te wijzen als steunpilaar van participatie, denkt de huidige coalitie prima zonder te kunnen. Daarop hebben de vrijwilligers van de Koepel Sociaal Domein – waar ook de Wmo raad (Wet maatschappelijke ondersteuning) en participatieraad onder vallen – vorige week bekend gemaakt hun taken neer te leggen. Samen waren zij de oren en ogen van de gemeenschap, waarbij in de afgelopen jaren tal van zaken onder de aandacht zijn gebracht. Van het aankaarten van onveilige verkeersroutes voor mindervaliden en slechtzienden tot het fungeren als vraagbaak voor senioren; de Koepel Sociaal Domein was er voor en door de gemeenschap. 

Van vrijwilligers naar ‘cliëntenpanels’                                                                                                                     

ONS Belang vindt het onvoorstelbaar dat de inzet van deze vrijwilligers, waarbij de seniorenraad al sinds 2002 actief is, aan de kant worden geschoven voor een volledig nieuw systeem dat kortgezegd bestaat uit het afnemen van vragenlijsten aan ‘cliënten’, zogeheten cliëntenpanels.

Hoewel het logisch is om de doelgroep in het sociaal domein te bevragen naar wat er goed gaat en beter kan, ligt het in de lijn der verwachting dat juist deze doelgroep van onder andere senioren en mensen met een beperking niet in de rij staan om te participeren. Laat staan dat van hen mag worden verwacht dat zij een oordeel kunnen vellen over gemeentelijk beleid voor het sociaal domein, wat ook voor raadsleden die hier dagelijks mee bezig zijn zeer complex is.

Standpunt ONS Belang                                                                                                                                                   

Het standpunt van ONS Belang is helder; de gemeente moet alles in het werk stellen om participatie zo makkelijk en laagdrempelig mogelijk te maken. Hiervoor is niet één middel aan te wijzen. Participatie is namelijk altijd maatwerk; participatiebijeenkomsten, een (online) enquête, één op één gesprekken of advisering door adviesraden, het zijn allemaal manieren om zoveel mogelijk informatie op te halen als nodig is om tot een goed overwogen besluit te kunnen komen. Deze middelen moeten zoveel mogelijk worden benut en gefaciliteerd.  

Wij hopen dat de vrijwilligers van de seniorenraad, jongerenraad, Wmo-raad en participatieraad actief blijven en ONS blijven adviseren en informeren. Uiteindelijk doen ook zij het ook enkel en alleen in ONS Belang!

Facebook
Twitter
LinkedIn